Téti kistérség

Téti kistérség

MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK FELHASZNÁLÁSA A TÉTI KISTÉRSÉG SOKORÓALJAI ÖNKORMÁNYZATAINAK TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA TERÜLETÉN

Téti kistérség – a településcsoport a Nyugat-Dunántúli Régióban, Győr-Moson-Sopron megyének dél - keleti részén, Győrtől délre található, a megyét átszelő Bécs - Budapest innovációs tengely mentén helyezkedik el.

A Dunántúl számunkra legszebb része a Sokoróalja, hiszen a Bakony kezdete találkozik a Kisalfölddel, a Marcal és a Rába folyó szelik át a síkságot. A térség minden települése rejt valami aprócska csodát, kikapcsolódási lehetőséget, szórakozást. A kistérség központja és névadója a 4 094 lakosú Tét, legkisebb települése a 96 lakosú Mérges.

A Téti kistérség a múltjából táplálkozik és a jelenére épít azért, hogy legyen jövője. A küzdelmes, de ugyanakkor gazdag múltat mutatják az épített örökség megmaradt darabjai és az összegyűjtött helytörténeti emlékek. A tájházak a helytörténeti értékekkel és tárgyakkal felidézik és bemutatják a dédszüleink korabeli életmódját. Büszkék lehetünk az Árpád-kori és műemlék jellegű templomainkra, kápolnáinkra, helyi és országos védettségű falusi lakóházainkra, a szőlőhegyeken megmaradt nádfedeles pincesorainkra, melyek az itt élők szorgalmáról tanúskodnak. Változatos természeti környezetben fekvő településeinken a szabadidő eltöltésére számos lehetőség kínálkozik. Folyóinkon vízitúrákra, tavainkon horgászatra, GPS túraútvonalakon kirándulásokra, erdeinkben vadászat ra, lovaglásra nyílik lehetőség.

Kistérségünkben nagy múltra tekint vissza a vendéglátás, számos porta kínál lehetőséget helyi termékeink megkóstolására, régi mesterségek kipróbálására. Éttermeinkben és falusi fogadóinkban megízlelheti a térség gasztronómiai különlegességeit.

A Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulása a Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 8 településen és azon belül 11 helyszínen nyert támogatást energetikai korszerűsítésre.

A kistérség területén az érintett településeken – Felpéc, Gyarmat, Győrszemere, Kajárpéc, Sobor, Sokorópátka, Tényő, Tét- egyes középületek – iskolák, sportöltözők, konyhák, polgármesteri hivatalok – fűtésrásegítése és melegvíz-ellátása napkollektorok segítségével fog történni a projektnek köszönhetően.