Tét Projekt

Tét Projekt

A tényői és kajárpéci iskolában, a felpéci és győrszemerei óvodában, valamint a téti sportpályán, iskolában és óvodában meleg víz előállítására alkalmas napkollektoros rendszer került kialakításra. A meleg víz készítés során a napkollektorban felmelegedő és keringő folyadék a melegvíztárolóban elhelyezett hőcserélőn keresztül adja át a hőt víznek. A kollektorban keletkező hő elvételéről szolár szivattyú gondoskodik. A meleg víz tároló antikorróziós védelmét magas, közel 850 fokos hőmérsékleten kiégetett zománcréteg biztosítja. A vízmelegítő tartály környezetbarát poliuretán habbal történő szigetelése minimumra csökkenti a hő veszteséget.

A sokorópátkai óvodában, a gyarmat iskolában, a sobori szociális konyhán és a Kistérségi irodaházban fűtés rásegítés is történik. A fűtés rásegítés mindig az elkészített meleg víz után automatikusan indul el szükség esetén. Fűtés rásegítést indirekt módon úgynevezett fűtési tároló végzi, mely a meglévő fűtési rendszerre csatlakoztatva van.

A berendezések kihasználásának hatásfokát, környezetkímélő hatását és minden más előnyét a kistérség egy újonnan kialakított multifunkciós közösségi központon keresztül mutatja be. A központ feladata a megújuló energiaforrások gyakorlati hasznának bemutatása, a napkollektorok működésének rendszeres monitoringja és nem utolsósorban nevelési, oktatási tevékenységek megvalósítása a természet- és környezetvédelem területén. A Téti Kistérségben a bemutató központ a Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulása központjában került kialakításra. A projekt az energiahatékonysági és környezetbarát szempontokon túl hatékonyan hozzájárul a már meglévő határon átnyúló kapcsolatok megerősítéséhez a Tőkési-ág Kistérség és a Téti Kistérség között. A multifunkciós központoknak köszönhetően megfelelő feltételeket teremt új kapcsolatok létrejöttére is – úgy a lakosság közti kapcsolatok, úgy az oktatási intézmények közti kapcsolatok (óvodák, iskolák, környezetvédelmi szervezetek, civil szervezetek, vállalkozói szféra) körében is.